Oljemaling – en liten introduksjon

Oljemaling teknikker

Oljemaling er et tradisjonelt kunstnermedium. Det er pigment blandet med oljer som linfrø, safrantistel eller valmue, og tynnet ut med terpentin (i hvert fall i moderne tid). Det skal brukes på lerret som er grunnet med kalsiumkarbonat, for å beskytte overflaten mot syren i oljen. Oljemaling tørker sakte, så malingen kan holde seg våt på paletten og kan brukes på maleriet i mange dager etterpå, noe som gjør det enkelt å blande opp. Eventuelle feil krever løsemidler som terpentin eller mineralisert alkohol. Vannløselige oljer har blitt introdusert de siste årene, og krever bare vann for å tynne malingene og rengjøre børstene.

Kunstnere har malt med oljemaling i hundrevis av år, og oljemaling fortsetter å være populært over hele verden på grunn av allsidigheten, kvaliteten og fargene. Selv om det er ganske enkelt å komme i gang med oljemaling, er det litt mer jobb enn å male med akryl, siden du jobber med giftige løsemidler og medier, dessuten er tørketiden er mye lenger. De som har malt en stund har sine egne favorittmerker, børster, paletter og medier, men her er noen generelle tips som kan være nyttige for deg hvis du er nybegynner.

Begynn i det små

Små malerier gir deg sjansen til å prøve ut teknikker og eksperimentere med farger uten å investere for mye tid eller materiale i prosessen. Du kan kjøpe noen små lerreter, eller til og med prøve å male med oljemaling på papir (husk evt. kalsiumkarbonat).

Ha god plass og orden i sakene

Sett en arbeidsplass i et godt ventilert område, der du kan ha alt synlig (både palett og lerret) hver dag. Dette gir deg sjansen til å se på, og tenke over, arbeidet ditt, selv om du ikke maler. Det vil også gjøre prosessen med å male lettere, slik at du er tilbøyelig til å male oftere, selv om det selvfølgelig er optimalt om du maler hver dag. Teknikken din vil forbedre seg raskt hvis du maler mye. Slik som dette.

Invester i gode pensler

Kjøp den beste malingen om du har lommeboka til det, fordi kvalitetsmaling har et større forhold mellom pigment og bindemiddel. Du behøver heller ikke å kjøpe pensler i kvantitet – kjøp heller i kvalitet – tre ulike størrelser er en god start. Du kan kjøpe mer og eksperimentere med de forskjellige formene etter hvert som du maler mer. Du kan bruke syntetiske pensler laget for akrylmaling til olje også, men det finnes også en rekke naturlige pensler med hår, som kan brukes sammen med oljemaling.

Finn en overflate du er komfortabel med

Du kan male på mange forskjellige overflater – lerret, tre, papir – men uansett hva du velger, er det viktig å bruke grunning, som heter «gesso» på malingsoverflaten. Dett er for å forhindre at oljen siver inn i overflaten, og det beskytter overflaten mot syrene i malingen- Dette vil igjen gi en overflate som gjør at malingen vil klebe lettere. Det er mulig å kjøpe lerret som er forhåndsbehandlet, og da har du muligheten til å bruke gesso, om du vil ha en glattere overflate.

Forstå farge og fargeblanding

Primære malingsfarger er ikke helt «rene» farger, men vil heller lene mot enten gul eller blå. Gule farger kaller vi «varme» og blå farger kaller vi «kalde».  Dette påvirker hvordan primærfargene blandes for å produsere sekundærfargene.

Bruk en begrenset mengde maling

Ikke tenk at du må bruke alle fargene i maleriet på en gang. Begynn heller med et monokromatisk maleri, som er et maleri med bare 1 fargetone pluss nyanser (mørke lag) og fargetoner (hvite lag). Du kan bruke hvilken som helst farge du liker, avhengig av om du vil ha et kjølig eller varmt maleri. Dette vil gi følelser til maleriet. Når du er klar, kan du legge til et varmt og kjølig av hver primærfarge i paletten din, sammen med jordfarger som Brent Sienna og gul oker.

Start med en skisse

Dette er en tynn undermaling som består av en farge og terpentin (eller luktfri terpentinerstatning). Dette vil tørke raskt, slik at du deretter kan legge til et påfølgende lag med maling og farge uten å måtte vente for lenge til det tørker. Brent Sienna er nyttig for å legge til verdier og komposisjon, enten du jobber på et hvitt lerret eller vil tone det med et nøytralt grått først.

Forstå malingsrekkefølge

For å få beste resultat bør du sette deg inn i komposisjonen. Skal du male med olje må du planlegge hvordan fargene skal ligge, fordi dette har mye å si for det endelige resultatet.

Rengjør børsten

Det er viktig å rengjøre penselen mellom farger og med såpe og vann når du er ferdig med å male. Oljemaling kan bli til mye søl, så ha tørkepapir og filler klar til å tørke overflødig maling og terpentin av penslene. Ha gjerne to beholdere tilgjengelige mens du maler – en til terpentin for rengjøring av penselen mellom farger og en for blande med malingen.

Hold det ryddig

Oljemaling og terpentin er giftig hvis det svelges eller tas opp i huden. Hold dette utilgjengelig for kjæledyr og små barn. Kast maling, terpentin, filler, papirhåndklær og engangspapirpaletter eller papirplater (også bra å bruke som paletter) på riktig måte. Du bør dynke filler og papir i vann før du kaster dem, siden dette brennbart materiale, og noen ganger kan dette spontant begynne å brenne etter at det har tørket.